KEADILAN UNTUK ARWAH ADIB JANGAN DILENGAH-LENGAHKAN

363
SHARES
2.1k
VIEWS

1. Saya mengambil maklum cadangan kerajaan kepada pihak Peguam Negara untuk menuduh 12 orang suspek di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan yang merusuh dan menyerang jentera bomba dan mengadakan semula Inkues untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 339 (2) Kanun Prosedur Jenayah.

2. Bagaimanapun, cadangan tersebut seolah-olah menidakkan keputusan yang telah dibuat oleh Mahkamah Koroner Shah Alam pada 27.9.2019 yang memutuskan bahawa punca kematian arwah Adib adalah disebabkan dari perbuatan jenayah membabitkan dua atau lebih individu yang tidak dikenali

3. Seksyen 143 Kanun Keseksaan adalah hukuman bagi mereka yang terlibat dalam sesuatu perhimpunan yang menyalahi undang-undang, di mana pesalah hanya dihukum penjara tidak lebih 6 bulan atau denda atau keduanya sekali. Ini tidak setimpal dengan nyawa seorang penjawat awam yang telah dibunuh.

4. Sewajibnya, pendakwaan yang patut dikenakan kepada mereka yang terlibat adalah kesalahan yang berkaitan dengan JENAYAH MEMBUNUH sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Bab 16 Kanun Keseksaan dan bukannya kesalahan himpunan haram.

5. Tambahan cadangan untuk mengadakan semula inkues, walaupun dibenarkan oleh undang-undang, jelas membuang masa dan melengahkan lagi keadilan terhadap arwah Muhammad Adib dan ahli keluarganya.

6. Apatah lagi kesalahan yang telah dilakukan adalah suatu jenayah yang amat serius terhadap seorang penjawat awam yang sedang menjalankan tugas.

7. Marilah kita berdoa agar roh Allahyarham Muhammad Adib ditempatkan dalam kalangan golongan beriman dan beramal soleh.

Aamiin.

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts