ANUAR MUSA: THE SOLE NEGOTIATOR?

573
SHARES
1.8k
VIEWS

Oleh Datuk Dr. Mohd Puad Zarkashi

Saya mendengar temubual Annuar yang terbaru 2-3 kali. Ada perkara yang pelu diulas. Ini bukan soal pergeseran sesama sendiri. Jangan apologetik.

Annuar menjadikan UMNO terlalu defensif. UMNO macam ‘Bad Boy’. Kenapa perlu jadi jurucakap parti lain? Menurut Annuar tanpa PPBM, PAS tidak akan bersama UMNO.

Tetapi saya mahu fokus kepada kenyataan ini. Kata Annuar, “Kita lupa kita datang dari parti yang telah jatuh dah kalah. Bab layanan, layanan macam mana yang kita mahu”.

Betul, UMNO kalah di PRU ke-14. Tetapi UMNO menang kerusi terbanyak. Cuma UMNO gagal mencari rakan yang cukup untuk membentuk kerajaan.

PPBM menang 13 kerusi sahaja tetapi bersama DAP, PKR, WARISAN dan PAN berjaya menubuhkan Kerajaan PH. UMNO mengiktiraf Kerajaan PH. Tiada darurat.

Tetapi Kerajaan PH tumbang selepas 22 bulan. Lahir kerajaan PN. Kerajaan PN adalah kerajaan baru. Dokongan bersama. Tidak timbul siapa kalah, siapa menang walaupun kerusi UMNO masih terbanyak.

Maka sebagai dokongan baru ia mesti dikongsi dengan cara yang baru. Itu yang Presiden UMNO sebut di Dewan Rakyat, tidak timbul “siapa berbudi, siapa yang terhutang budi”.

Justeru dalam bab layanan, layanan yang dimahukan ialah ‘kejujuran politik’. Jangan menikam di belakang. Annuar Musa tahu.

Kalau mahu dibahas, siapa kalah siapa menang, senario selepas PRU ke-14 telah berubah. UMNO menang 7 PRK. UMNO kalahkan PPBM dua kali ketika PH masih berkuasa iaitu di Semenyih dan Tanjung Piai.

UMNO mengalahkan semua parti gabungan PH kecuali PAN. UMNO mengalahkan DAP di Cameron Highland, PKR di Rantau dan WARISAN di Kimanis.

Bahkan PPBM sekarang ini didokong oleh 15 Ahli Parlimen lompat daripada UMNO. Maka atas asas apa Tan Sri Annuar Musa mahu mengatakan PPBM 2.0 ini adalah parti menang?Zaman kebanggaan PH menang PRU ke-14 sudah berakhir.

Annuar dakwa di PRN Sabah dia adalah pemain dan “the “sole negotiator”. Kalau begitu adakah Annuar mengaku dia gagal sebagai perunding UMNO?

Mana tidaknnya, 8 kerusi yang PPBM menang itu adalah kerusi yang mereka menang atas tiket UMNO pada PRU ke-14. Kenapa semua kerusi itu terlepas kepada PPBM? Itu punca masalah.

Annuar turut dedah isu calon Ketua Menteri Sabah. Kenapa Annuar menyalahkan UMNO kerana lambat umum nama calon Ketua Menteri?

Cepat atau lambat bukan alasan. Tetapi kenapa Annuar membisu apabila Muhyiddin umum Hajiji sebagai Ketua Menteri? Siapa yang tidak ada kejujuran politik? 

Sebenarnya jangan disembunyikan semua fakta dan fakta sebenar. Presiden lebih mengetahui.

Sebab itu jangan mendahului Presiden dalam isu dasar dan taktikal. Dan jangan jadi Ketua Penerangan kepada parti lain.

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts