KENAPA TAKUT MENGHUKUM PENCEROBOH TANAH KERAJAAN?

609
SHARES
3.6k
VIEWS

Akhbar-akhbar utama melaporkan mengenai pencerobonan dan penerokaan besar-besaran Hutan Simpan Daerah Raub, Pahang seluas 4,400 hektar atau hampir 11,000 ekar oleh 200 orang kaum Cina yang menjadikannya dusun-dusun Durian Musang King – puratanya seorang pekebun telah menceroboh seluas 50 hingga 60 ekar tanah sangat mengejutkan rakyat Malaysia.

2. Pada Khamis 3 Ogos 2020 beberapa NGO telah berhimpun secara aman di pekan Raub Pahang bagi menunjukkan protes dan telah membuat laporan polis serta mendesak supaya SPRM melakukan siasatan kerana kemungkinan besar adanya unsur rasuah oleh pegawai-pegawai jabatan-jabatan berkenaan terhadap jenayah pencerobohan ini tambahan ia dilakukan pada skala yang sangat besar dan sudah berjalan puluhan tahun tanpa ada sebarang tindakan undang-undang.

3. Sementara itu, beberapa tahun kebelakangan ini dilaporkan hukuman dan tindakan begitu tegas dan keras terhadap orang Melayu yang didapati bersalah oleh mahkamah, menceroboh dan meneroka Hutan Simpan secara haram di beberapa negeri walaupun keluasan tanah terlibat hanya ‘sekangkang kera’ sebagaimana kejadian di Perak dan Kedah – didenda puluhan ribu ringgit dan dipenjara seperti termaktub dalam Akta 313.

4. Namun dalam isu pencerobohan tanah di Raub Pahang ini pula agak berlainan apabila beberapa akhbar tempatan membuat laporan tetapi dengan nada penuh sopan memujuk agar Kerajaan Negeri Pahang memberi pertimbangan sewajarnya, bertolak ansur dan mencari penyelesaian terbaik dengan situasi menang-menang terhadap para penceroboh dan peneroka haram kaum Cina ini dengan alasan mereka telah bersusah-payah mengusahakan tanah tersebut, bahkan ada yang sudah hampir 40 tahun berbuat jenayah tersebut!

5. Kita masih ingat pada tahun 2019, bagaimana dengan tegas dan kerasnya kerajaan PKR Selangor meroboh beratus-ratus buah rumah penduduk Melayu di Bukit Kuang apabila Tanah Kerajaan dijual Kerajaan Negeri Selangor kepada Pemaju Hartanah dan di Paya Jaras iaitu Tanah Rizab Sungai tanpa pampasan walaupun para penduduk terlibat telah menduduki dua kawasan ini sejak lebih 50 tahun! Dan lebih mengejutkan Kerajaan Negeri Selangor telah menganugerahkan dengan bangganya status milik kekal kepada puluhan penceroboh kaum Cina di Tanah Rizab Melayu di satu Kawasan Perindustrian, Utara Selangor!

6. Sekarang kita, dari kalangan kaum Melayu dan kaum-kaum Peribumi termasuk di Sarawak dan Sabah hendak bertanya kepada semua MP dan ADUN PH, sejak bila kaum Cina dan kaum India keturunan pendatang yang dibawa masuk oleh penjajah British pada akhir kurun ke-19 dan awal kurun ke-20, diberi status warganegara Kelas Pertama di Malaysia? Kenapa kini wujud elemen “Antara Dua Darjat” bagi pelanggaran Undang-Undang Malaysia khususnya Akta 313 apabila melibatkan kaum-kaum ini?

7. Lihat juga apa yang dilaporkan berkaitan tanah di Negeri Pahang. Pada sesi Parlimen ke-14 bertarikh 27 Ogos 2020, kita dimaklumkan, walaupun sudah 63 tahun Merdeka, Kerajaan Negeri Pahang masih gagal mewartakan Kawasan Hutan tertentu sebagai Kawasan Tanah Rizab Orang Asli. Begitu juga di Sabah, dilaporkan masih ramai penduduk Peribumi kaum-kaum Kadazan, Dusun, Murut dan lain-lain kaum masih gagal diberi status tanah milik kekal walaupun mereka sudah tinggal dan usahakan tanah terlibat lebih 60 tahan. Kita juga dapati kebanyakan keluasan tanah dipohon hak milik kekal oleh penduduk miskin Peribumi ini hanya seluas sekangkang kera sahaja!

8 Pada masa kini, ramai orang Melayu di Semenanjung sedang memerhati dengan penuh teliti tindakan seterusnya dan juga penyelesaian yang bakal dibuat oleh semua yang berkait dan pihak Kerajaan Negeri Pahang berhubung pencerobohan dan penerokaan besar-besaran Hutan Simpan Raub kerana ini akan memberi implikasi terhadap tindakan bakal diambil di masa hadapan terhadap ramai lagi penceroboh dan peneroka Hutan Simpan di Pahang dan di seluruh Malaysia,

9. Ramai rakyat sedia maklum pada 24 Julai 2013, BERNAMA telah melaporkan satu pendedahan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang ketika itu, bahawa seluas 4,800 hektar Hutan Simpan telah diceroboh dan diterokai termasuk di Kawasan RAMSAR di negeri itu terutamanya di lima daerah – Raub, Jerantut, Cameron Highlands, Maran dan Bera. Selepas 7 tahun, seluas mana telah bertambah tanah yang diteroka secara haram itu!

10. Hakikatnya keadaan sama sedang berlaku di semua negeri di Malaysia cuma masih belum didedahkan! Bukankah sepatutnya para pemimpin yang paling bersih tanpa kira daripada parti mana sekalipun serta merupakan pejuang yang menyeru kepada keadilan dan kesamarataan juga suka dan sering melaungkan istilah rasis, zalim dan macam-macam lagi kepada pihak lain – menuntut supaya Kerajaan Negeri Pahang mengambil tindakan tegas dan keras, termasuk mengheret ke mahkamah semua penceroboh dan peneroka haram kerana telah amat nyata melanggar dengan sewenangnya Akta Perhutanan Negara 1984 (Pindaan 1993) iaitu Akta 313!

Haji Rashidi bin Haris

Ketua Media MUAFAKAT

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts