KEPUTUSAN PRESIDEN UMNO KE ARAH BUBAR PARLIMEN, ANWAR TIDAK BOLEH JADI PERDANA MENTERI SECARA AUTOMATIK

1.1k
SHARES
6.5k
VIEWS

Oleh Isham Jalil

Anwar Ibrahim semalam mengumumkan yang dia mempunyai cukup Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Enam bulan lepas, Perdana Menteri ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mengumumkan yang dia mempunyai cukup Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan lantas kerajaan telah bertukar tangan.

Jika Anwar Ibrahim berjaya mengumpul cukup Ahli-ahli Parlimen kali ini, maka kerajaan akan jatuh dan bertukar lagi dan dia pula mahu jadi Perdana Menteri.

Dan enam bulan akan datang apabila seorang lagi pemimpin yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri memujuk Ahli-ahli Parlimen untuk berubah fikiran lagi, maka kerajaan akan bertukar tangan sekali lagi dengan tidak melalui pilihan raya.

Mungkin selepas ini Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir atau Dr. Mahathir sekali lagi tunggu giliran untuk jadi Perdana Menteri dengan cara ini.

Sementara itu jumlah kes Covid-19 meningkat semula dengan 147 kes baru direkod semalam.

Keadaan ekonomi pula semakin tidak menentu; semalam pasaran saham Kuala Lumpur telah jatuh di bawah paras 1,500 mata dengan berita pertukaran kerajaan oleh Anwar Ibrahim.

Beberapa hari lagi moratorium akan tamat dan rakyat akan mula membayar ansuran bulanan kepada bank, walaupun ekonomi dijangka menyusut di bawah 5.5 peratus tahun ini dengan lebih 745,000 orang ketiadaan kerja.

Pengumuman Anwar Ibrahim semalam serta reaksi rakyat dan pasaran terhadapnya adalah satu simptom yang menunjukkan hakikat bahawa kerajaan hari ini sememangnya tidak stabil dan boleh jatuh pada bila-bila masa.

Selagi ini berlaku maka kerajaan mungkin akan bertukar tangan setiap enam bulan dan ketidakstabilan politik akan berterusan.

Sesiapapun yang jadi kerajaan dalam situasi ini tidak akan dapat menumpukan perhatian kepada pemulihan ekonomi dan ia akan menerukkan lagi keadaan hidup rakyat.

Sebab itu dari dahulu saya telah mencadangkan supaya Parlimen dibubarkan untuk menyerahkan mandat semula kepada rakyat melalui pilihan raya supaya kerajaan baru yang lebih stabil dapat dibentuk.

Jika keputusan pilihan raya ini sama iaitu 50:50 seperti sekarang sekalipun, sekurang-kurangnya rakyat berpuas hati kerana mereka sendiri yang memilih kerajaan baru ini dengan dasar-dasar yang dimandati oleh mereka.

……..

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk menyokong sesiapa (sama ada menyokong Anwar atau menarik balik sokongan daripada kerajaan Perikatan Nasional) bukan bermakna beliau (Zahid) atau UMNO menyokong pembentukan kerajaan yang baru dengan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Sebab jika Ahli-ahli Parlimen UMNO menarik balik sokongan daripada kerajaan atau menjadi berkecuali, maka Anwar masih tidak boleh jadi Perdana Menteri secara automatik.

Ini kerana besar kemungkinan Parlimen akan dibubar untuk pilihan raya yang baru.

Oleh itu keputusan Presiden UMNO semalam adalah suatu langkah yang bijak dan betul ke arah pembubaran Parlimen dan pilihan raya yang baru secepat mungkin untuk mengakhiri ‘impasse’ dan ketidakstabilan politik serta ekonomi yang kita hadapi sekarang demi kepentingan rakyat dan negara.

https://www.facebook.com/220524935369705/posts/815456302543229/?extid=IjBWtlMSSh8oBLXP&d=n

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts