KENYATAAN PELIK WAN SAIFUL CUBA ‘HALALKAN’ LOMPAT PARTI

591
SHARES
1.9k
VIEWS

Kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador yang mengecam campur tangan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin serta ahli politik melompat parti dilihat semakin meresahkan kerajaan apabila pelbagai pihak mempertikai niat Hamid mendedahkan perkara tersebut.

Terkini Ketua Penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan pula mengecam tindakan Hamid tetapi tindakannya itu dilihat sebagai cubaan menegakkan benang yang basah serta cuba mengalih perhatian masyarakat daripada isu sebenar yang berlaku dalam PDRM. 

Tindakan Wan Saiful ini ditempelak oleh Ketua Penerangan UMNO Shahril Hamdan kerana tindakan beliau mengecam Hamid dan mengatakan tindakan melompat parti adalah hak wakil rakyat, malah menimbulkan lebih banyak persoalan berbanding jawapan. 

Ketua Penerangan PPBM menyerang Tan Sri Hamid Bador – menganggap gesaan bekas Ketua Polis Negara itu agar SPRM menyiasat budaya Ahli Parlimen melompat parti sebagai sesuatu yang pelik.” 

Bukan hanya Tan Sri Hamid yang musykil ada unsur rasuah apabila begitu ramai Ahli Yang Berhormat berhijrah semenjak PRU-14. Ramai pihak lain terutamanya rakyat menolak budaya katak berleluasa.” 

Jadi yang pelik bukannya kenyataan sewaktu sidang media Tan Sri Hamid. Itu tidak pelik. Gesaan ramai pemimpin UMNO untuk diadakan siasatan terhadap dakwaan Tan Sri Hamid itu juga tidak pelik.” 

Yang pelik adalah apabila suatu parti pemerintah mengatakan lompat parti adalah hak Ahli Parlimen yang tidak patut menjadi isu.” 

Saya petik kata-kata Ketua Penerangan PPBM dalam Utusan Online: Masa mula-mula ambil alih tanggungjawab beliau sendiri melompat daripada Cawangan Khas dan terus menjadi Ketua Polis Negara. Selain itu, kejadian melompat parti ini paling banyak berlaku semasa beliau bertugas di bawah Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dulu.”

Jadi kenapa baru nak timbulkan isu ini sekarang? Bagi saya, ini hak ahli Parlimen atau wakil rakyat untuk memainkan peranan dengan cara terbaik di bawah parti mana sekalipun dan perkara itu tidak seharusnya menjadi isu.” – Wan Saiful Wan Jan 

Shahril turut menyoal rasional Wan Jan yang dilihat tidak lebih daripada mempertahankan sesuatu yang salah. 

1. Menyamakan peralihan jawatan dari Cawangan Khas ke Ketua Polis Negara dengan tindakan lompat parti Ahli Parlimen yang dipilih rakyat? Suatu analogi yang tak masuk akal. Saya tak rasa perlu diterangkan sebab memang tak masuk akal YB lompat parti dihalalkan dengan alasan penjawat awam pun ada yang pindah jabatan atau naik pangkat. Jangan esok guna alasan: rakyat pun tukar kerjaya – dulu kerja pejabat hari ini berniaga kedai makan, jadi lompat parti ini OK. Bertuah…

2. Soal bila Tan Sri Hamid timbulkan persoalan: semalam, esok, bulan depan, tahun depan – itu soal kedua. Siasat dulu dakwaannya, bukan persoal motif sebagai alasan mengalih perhatian. Rakyat boleh menilai sendiri motif Tan Sri Hamid, tapi ia tidak mengurangkan seriusnya dakwaan beliau. Kalau hendak persoal motif, elok juga persoal motif figura PPBM dahulu mendukung Tun Mahathir. Sekarang orang sama juga menunding jari ke Tun Mahathir sebagai PM yang memperlihat banyak episod lompat parti.” 

3. Sama ada sengaja atau tidak, Ketua Penerangan PPBM seakan mengaku banyak lompat parti berlaku di bawah PM7 dan PM8. Mungkin sebab itu beliau terpanggil menyerang Tan Sri Hamid, kerana bekas KPN itu secara tidak langsung mengingatkan rakyat parti mana yang paling mengaut untung hasil pesta melompat parti besar-besaran 3 tahun kebelakangan ini.”

4. Soal lompat parti adalah hak Ahli Parlimen – ya pada ketika ini mengikut undang-undang ia bukan jenayah mutlak. Tapi jika ada unsur rasuah, unsur ugutan – adakah ia menjadi hak dan halal lagi? Jika mempermain mandat rakyat, mempermain jentera parti yang memenangkan calon-calon itu, adakah ia menjadi hak dan halal lagi? Tepuk dada tanya selera.”

Justeru selaku Ketua Penerangan Bersatu, dinasihatkan adalah lebih baik Wan Jan mendiamkan diri jika penerangannya bukan sahaja tidak berjaya membantu kerajaan dan partinya malah semakin memburukkan keadaan dan menyerlahkan kebodohannya sendiri. 

Bersatu juga perlu mencari Ketua Penerangan yang cerdik sedikit agar dapat menerangkan isu-isu tertentu dengan lebih baik. Bukan seperti sesetengah pihak yang mengeluarkan dalil kononnya lompat parti ini ‘halal’ dan menguntungkan partinya, sedangkan dalam Islam perbuatan ini jelas memperlihatkan sifat-sifat munafik iaitu berdusta bila berkata-kata, mungkir bila berjanji dan mengkhianati amanah yang diberi.

Jangan kerana hendak menyukakan kerajaan sehingga sanggup memurkakan Allah Taala demi secangkir kuasa yang hanya sementara.

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts