KWASA DAMANSARA ‘HADIAH’ NAJIB KEPADA RAKYAT

347
SHARES
2k
VIEWS

Tanpa prinsip Najib bahawa “Rakyat adalah kroni”, ibu pejabat baru KWSP di Kwasa Damansara tidak akan wujud. Malah, Kwasa Damansarapun tidak wujud.

Anwar Ibrahim hari ini merasmikan bangunan ibu pejabat baharu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Kwasa Damansara.

Menara KWSP yang siap dibina pada Jun tahun lalu itu merangkumi keluasan 2.1 hektar dengan lebih 2,200 kakitangan ditempatkan di situ.

Selain kemudahan surau, klinik dan gimnasium, lebih 1,000 tempat letak kereta disediakan untuk kakitangan dan pelanggan. Perpindahan ibu pejabat KWSP dari bangunan KWSP di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur ke Manara KWSP Kwasa Damansara dilaksanakan secara berperingkat bermula Jun 2022.

Menara KWSP itu juga mendapat status Indeks Bangunan Hijau bertaraf platinum, sekali gus mengiktiraf KWSP terhadap nilai konsep hijau dan amalan lestari.

Kwasa Damansara adalah contoh terbaik bagaimana Najib mengutamakan rakyat dan menolak kronisme tetapi entah bagaimana dikecam dan dituduh korup oleh PH dahulu.

Lembaga Getah Malaysia (LGM) telah menjual tanah seluas 2,800 ekar di Sungai Buloh kepada MOF pada harga RM1.5 bilion pada 2010, yang kemudiannya menjual terus kepada KWSP dua tahun kemudian pada 2013 pada RM2.28 bilion.

PH telah mengkritik penjualan ini kepada KWSP sebagai “severely below market value” dan dilakukan tanpa sebarang tender terbuka. Sebidang tanah strategik seluas 2,800 ekar ini sangat dicari oleh pemaju swasta ketika itu dan ramai yang telah melobi agar kerajaan menjual kepada mereka.

Seperti yang dijelaskan oleh Najib pada 2018: “Sudah tentu anda boleh menjual tanah itu melalui tender terbuka dan mendapat harga jualan yang jauh lebih tinggi tetapi pemaju swasta akan memenangi tender itu. Tetapi apa salahnya menjual kepada KWSP pada harga yang rendah supaya pendeposit KWSP boleh mendapat manfaat?

Hari ini, Nilai Pembangunan Kasar (GDV) projek di atas tanah itu, sejak dinamakan semula sebagai Kwasa Damansara, seperti yang dilaporkan The Edge adalah antara RM50 bilion hingga RM60 bilion.

Ini bermakna kos tanah sebanyak RM2.28 bilion hanyalah 3.8 peratus hingga 4.6 peratus daripada GDV apabila projek hartanah biasa akan mempunyai kos tanah kira-kira 15 hingga 25 peratus daripada GDV.

Najib juga kemudiannya meningkatkan nilai Kwasa Damansara dengan membina dua laluan MRT yang melaluinya. KWSP kini mengaut keuntungan yang besar daripada tanah ini.

Jika Najib tidak berpegang pada prinsip “Kroni saya adalah rakyat”, tanah ini dan peluang untuk mengaut keuntungan berpuluh-puluh bilion sudah lama pergi kepada kroni pemaju yang kemudiannya boleh melibatkan keluarga dan rakan Najib untuk mengambil bahagian dalam projek ala Mahathir.

Sebaliknya ia pergi ke KWSP untuk membangunkan Kwasa Damansara dan pendeposit KWSP mendapat manfaat. Sama seperti projek Battersea yang berjaya secara besar-besaran dan telah menjadi ikon di UK juga.

Dan falsafah Najib untuk memanfaatkan kuasa dahulu adalah antara sebab mengapa dividen tahunan KWSP sangat tinggi ketika itu dan jumlah aset KWSP meningkat hampir tiga kali ganda daripada RM300b kepada RM840b dalam tempoh 9 tahun di bawah Najib.

Lim Sian See

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts