PARTI-PARTI MELAYU PERLU DIDAMAIKAN DENGAN FORMULA SAIDINA HASAN BIN ALI R.A

661
SHARES
2.1k
VIEWS

Oleh Ustaz Zaharudin Muhammad

Perkembangan politik mutakhir ini agak membimbangkan. Saya melihat ramai siber trooper PAS dan UMNO mula serang menyerang antara satu sama lain. Saya tidak mahu mengulas panjang tentang apa yang patut dan tidak patut berlaku antara parti politik Melayu tanahair mutakhir ini, tetapi apa yang saya ingin seru kepada semua siber trooper PAS dan UMNO supaya meletakkan ‘senjata keyboard‘ masing-masing. Banyak perkara ‘untold story‘ yang kita tidak tahu di sebalik isu yang sedang hangat sekarang.

Di kesempatan ini, saya ingin redakan sedikit tohmahan terhadap UMNO apabila ada yang mula menuduh “UMNO dah lupa diri apabila ada kuasa sedangkan sewaktu mula-mula hilang kuasa hari tu, mereka menyondol kepada PAS untuk minta talian hayat.”

Tohmahan ini hakikatnya ‘SALAH’ kerana UMNO telah mula bersetuju untuk bekerjasama dengan PAS dalam isu-isu umat Islam sejak sebelum Pakatan Rakyat menang di Selangor dan Pulau Pinang pada tahun 2008 lagi apabila masing-masing mula menyedari ancaman DAP terhadap umat Islam. Pimpinan kedua-dua parti menyedari hakikat ancaman DAP sebelum rakyat dan jentera parti menyedarinya.

Akhirnya hari ini, semua kita juga dapat melihat ancaman DAP itu terutama setelah 22 bulan PH memerintah Malaysia. Rakyat menyedarinya lebih 10 tahun lewat berbanding kepimpinan-kepimpinan parti-parti Melayu yang ada. Pada waktu usaha ini berlaku, saya pernah membantu Almarhum Dr Haron Din dalam usaha ke arah penyatuan umat Islam (bukan PAS dan UMNO sahaja) pada waktu itu.

Ringkasnya, UMNO menyambut baik usaha mengekang ancaman DAP ini pada waktu mereka masih di puncak kuasa, bukan pada waktu mereka hilang kuasa selepas PRU-14 sebagaimana yang difahami oleh kebanyakan Siber Trooper.

Semua perlu beringat! Apabila PAS dan UMNO bertelagah, maka PAS rugi, UMNO rugi, semua Melayu juga turut rugi, tetapi yang paling untung ialah DAP kerana pada waktu itu, mereka mula menjadi King Maker apabila umat Islam pecah 3 parti dengan masing-masing memegang komposisi 35%.

Serahkan kepada kebijaksanaan pimpinan kita menyelesaikan isu ini. Selama mana tiada keputusan rasmi bertulis, kita perlu berpegang kepada piagam yang ditandatangani dengan disaksikan dengan linangan air mata ribuan penyokong kedua-dua parti.

Mungkin wajar kita merenung kembali hadis Nabi SAW tentang penyatuan 2 kumpulan umat Islam oleh Saidina Hasan R.A. Baginda bersabda: “Sesungguhnya cucuku ini (Saidina Hasan bin Ali R.A) bakal menjadi sayyid (ketua) yang dengan jawatan itu dengan izin Allah dia akan mendamaikan dua puak kaum muslimin!”

Pertembungan antara tentera Saidina Hassan yang mendapat dokongan tentera daripada penduduk Iraq dan tentera Muawiyah yang mendapat dokongan tentera daripada penduduk Syam apabila tercetus dalam fikiran mereka kesan jika peperangan ini berlaku.

Ketika Amru bin Ash melaporkan kepada Muawiyah bahawa kedua-dua pihak mempunyai kekuatan tentera yang sama banyak. Muawiyah berkata “Sekiranya mereka (penduduk Syam) membunuh mereka (penduduk Iraq), maka siapakah bagi pihak aku yang akan menjalankan urusan kehidupan kaum muslimin? Siapakah yang akan membantu golongan-golongan lemah di kalangan kaum wanita mereka?”

Akhirnya Muawiyah menghantar 2 wakil daripada Quraish iaitu Abdul Rahman ibn Samurrah dan Abdullah ibn Umayr kepada Saidina Hasan. Muawiyah berpesan kepada keduanya: “Pergilah kamu berdua kepada Saidina Hasan. Ceritakanlah masalah ini kepadanya dan mintalah sesuatu daripadanya!”.

Sewaktu rundingan Saidina Hasan dengan 2 wakil Muawiyah, Saidina Hassan menyebut: “Aku telah mendengar Abu Bukrah bercerita “Aku melihat Rasulullah SAW berada di atas mimbar sedangkan al-Hasan bin Ali berada di sisinya. Baginda memandang orang ramai dan kemudian ke arahnya. Bagindapun bersabda “Sesungguhnya anakku (cucuku) ini bakal menjadi ketua atau sayyid. Semoga Allah SWT menjadikannya pendamai antara dua puak yang besar daripada orang-orang Islam!”

Akhirnya dengan beberapa perjanjian supaya dilaksanakan oleh Muawiyah (yang tidak sempat hendak dicoretkan terperinci), Saidina Hasan menarik diri daripada jawatan Khalifah dan memberikan baiah kepada Saidina Muawiyah. Walaupun pada peringkat awal tindakan Saidina Hasan tidak dipersetujui oleh tentera dan penduduk Iraq, tetapi akhirnya mereka terpaksa akur apabila Saidina Hasan sendiri bertegas untuk berbuat demikian. Ini sejarah penting perdamaian umat Islam.

Kesimpulannya, tindakan UMNO kebelakangan ini tidak boleh dilihat secara negatif kerana persepsi ini adalah pemula kepada keretakan. Mungkin tindakan mereka akibat rasa ‘terancam’. Hakikatnya, bukan sahaja UMNO, bukan sahaja parti politik dan manusia, bahkan semua makhluk bertindak agresif apabila mereka mula rasa terancam.

Justeru itu, perdamaian dan penyatuan memerlukan formula “berikan rasa keamanan” sebagaimana dalam kisah Saidina Hasan dan Muawiyah.

Pertamanya, letakkan nasib dan masa depan umat Islam terutamanya golongan yang lemah di hadapan. Keduanya, amankan semua pihak daripada perasaan ‘rasa terancam’; yang kuat perlu diraikan dan yang lemah perlu dibela. Perlu terapkan, mereka kuat kita pasti akan kuat, kita kuat mereka juga pasti akan kuat.

Nota: saya suka gambar terkini di bawah. 2 pemimpin muda PAS dan UMNO, bersarapan bersama. Semoga ukhuwwah seperti ini berkekalan untuk membentuk negara yang kuat.

(Penulis merupakan Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS dan Yang Dipertua PAS Kawasan Subang

Dipetik dari laman Facebook beliau di pautan;
https://www.facebook.com/100044244318573/posts/202780324540110/

Facebook
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Related Posts